luns, 17 de febreiro de 2014

Flan de turrón de Xixona (con e sen Thermomix)

Hoxe imos cunha receita de aproveitamento, xa que serve para aproveitar esas tabletas de turrón brando que adoitan quedar pola despensa e que non se sabe moi ben que facer con elas. A maioría da xente diría: "pois que vas facer, comelas!", pero estou case seguro de que unha boa parte das tabletas de turrón brando que se venden neste país van destinadas á elaboración de sobremesas. E é que co turrón brando pódense facer unha gran cantidade de sobremesas diferentes e que gustan mesmo a aqueles aos que non nos gusta o turrón brando.

Aínda que tecnicamente esta sobremesa non se pode considerar un flan, optei por non cambiar o nome co que aparece na páxina de onde o quitei, que non é outra que a arquifamosa Velocidad cuchara. E digo que non é un flan porque o ingrediente principal de calquera flan que se queira chamar flan é o ovo, e neste caso, esta receita non leva ovo. Ademais, nin sequera necesita forno nin baño maría para que calle.

O turrón de Xixona, ou simplemente turrón brando, é un doce típico da localidade de Xixona (Alacante) e está feito a partir de tres ingredientes básicos: améndoa, mel e clara de ovo. O auténtico turrón de Xixona ten Denominación de Orixe e debe levar este selo que acredita a súa procedencia e a súa calidade.

Flan de turrón de Xixona

INGREDIENTES (para 6 flans individuais):
- 200 g de turrón de Xixona
- 550 g de leite enteiro
- 200 g de nata líquida
- 100 g de azucre
- 2 sobres de callada

PREPARACIÓN CON THERMOMIX:
1- Sepáranse 50 ml do leite e nela disólvense os 2 sobres de callada. Debe quedar unha pasta lisa e sen grumos.

2- Ponse o turrón no vaso e tritúrase programando 5 segundos, velocidade 5.

3- A continuación engádense os demais ingredientes ao vaso e vólvese a programar 5 segundos, velocidade 5 para que se mesture todo ben. A continuación prográmase 8 minutos, 100º, velocidade 2.

4- Mentres, prepáranse os moldes.

5- Cando a crema estea lista, vértese nos moldes e déixase arrefriar. Cando estea tépeda ou case fría, métense na neveira até o momento de servir.

PREPARACIÓN SEN THERMOMIX:
1- Sepáranse 50 ml do leite e nela disólvense os 2 sobres de callada. Debe quedar unha pasta lisa e sen grumos.

2- Machúcase o turrón nun prato con axuda dun garfo ou dun machacador de froita. Cando estea ben machucado bótase nunha pota co resto de ingredientes. Ponse a lume suave e vaise remexendo ata que ferva.

3- Mentres, prepáranse os moldes.

4- Cando a mestura comece a ferver retírase do lume sen deixar de remexer e a continuación vólvese a pór ao lume ata que volva comezar a ferver de novo, sempre sen deixar de remexer.

5- Unha vez volva comezar a ferver, retírase do lume e vértese nos moldes que temos preparados e déixase arrefriar. Cando estea tépeda ou case fría, métense na neveira até o momento de servir.

PUNTUALIZACIÓNS:
- Esta sobremesa pódese facer tanto con Thermomix como sen ela. De ambas as maneiras resulta moi doada.

- Eu usei moldes de silicona, que non hai que engraxar nin facer nada de nada. Desmoldeanse moi facilmente simplemente dándolles a volta. Non é necesario pasar o coitelo polos bordos, nin metelos uns segundos en auga quente nin nada. Só darlles a volta e "xogar" co molde ata que o flan se desprenda sobre o prato.

- Pódese acompañar con xarope de pradairo, con xarope de agave, cunha crema de caramelo caseira, con nata, ou con calquera outro ingrediente que nos guste. No meu caso, puxen xarope de pradairo e a verdade é que queda moi ben.

- A callada á que se refire a receita é callada en po, que vén en sobres de 12 gramos. Eu uso a marca Royal, aínda que hai outras marcas, por exemplo Cuajada Brullet ou Cuajada Mandarín. Se non se atopa este tipo de callada en po pódese substituír por xelatina neutra. A cantidade dependerá da marca e do tipo (en follas ou en po). O mellor é consultar o envase. Aquí vai unha ligazón á páxina Gastronomía&Cía onde explican perfectamente todas estas cuestións.

- O leite é mellor que sexa enteiro, porque a sobremesa quedará máis cremosa, pero pódese utilizar calquera. Tamén se pode usar nata para cociñar en lugar de nata para montar, cun menor contido en materia graxa.

Unha sobremesa rápida, que se pode preparar unhas horas antes de comer, e sobre todo sinxela onde as haxa...

Saúde!!

Ningún comentario:

Publicar un comentario